Історія появи банкоматів. Частина 1

Перший у світі банкомат придумав Л. Дж. Симджан ще в 1939 р. Пристрій, запатентований винахідником вміло видавати банкноти, але при цьому не списував кошти з поточного рахунку. Банки провели апробацію протобанкомату, але через півроку відмовилися від нього через очевидну незручність. На тридцять років про диво-техніку забули.

І лише наприкінці 1960-х років банкомат був доопрацьований інженером компанії IBM Д. Ветцелем, який був співвласником патенту.

Одного разу у Ветцеля з’явилася геніальна раціоналізаторська ідея: як зробити пристрій, який міг би замінити живого оператора банку, з якою він і прийшов у 1968 році, маючи досвід роботи у обчислювальному центрі, у компанію Docutel.

Дон вивчав інфраструктуру банку, думав, як здійснювати роботу автоматичного касира. Головною труднощами було зрозуміти, як при видачі грошей одночасно списувати їх з рахунку клієнта, адже всі комп’ютери тоді працювали, грубо кажучи, офлайн і яким чином машина повинна активізуватися. Так з’явилися перші пластикові картки з магнітною смугою, що наклеювалася після виготовлення картки вручну. А оскільки стан рахунку клієнта в момент видачі грошей встановити було неможливо, то банкомат при кожному зверненні видавав суму, що суворо фіксується.

Для покращення пристрою у 1969 році керівництвом компанії Recognition Equipment було виділено 4 000 000 $, до речі, цікаво, що проголосував проти виділення лише один директор – банкір. Частково це можна пояснити, що тоді принципом банківської роботи було живе спілкування з клієнтом, під час якого йому можна було нав’язати ще купу додаткових послуг.

У будь-якому випадку, як тільки Ветцель отримав гроші, Docutel почала виготовлення основних деталей банкомату: зчитувального пристрою для магнітної стрічки картки, пристрої сортуючого банкноти і пристрою для чеків і журналу операцій.

Нарешті, всі проблеми вирішилися, всі технологічні вузли були готові, фахівці повернулися до карти. Так, було виготовлено спеціальний зашифрований електронний «чіп», який дозволяв кодувати стрічку карти автоматично. Плюс до цього з’явилася розроблена модель індивідуального коду у разі втрати картки клієнтом.

За матеріалами rbcard.com/history

Рубрика: Історичне, Платіжні термінали | Метки: , , ,

Комментарии закрыты.