Історія банківських карток

Сучасна банківська картка – це пластикова картка, яка з’єднана з одним і більше розрахункових рахунків у якомусь банку чи організації, що видає гроші (наприклад, кредитному союзі чи ломбарді).

У такому вигляді, в якому ми знаємо пластикові картки зараз, вони з’явилися порівняно недавно — у 70-х роках минулого століття. Історія створення і в цілому такої зручної ідеї розпорядження засобами набагато давніша.

На самому початку історії появи карток вони були ні банківськими, ні тим більше з пластику. Їхнє основне завдання було свідчити про кредитоспроможність її пред’явника у відсутності «рідного» банку.

Після першої світової війни окремі нафтові компанії та відомі промислові підприємства стали виписувати найвпливовішим клієнтам спецкартки з картону, щоб у такий спосіб підтримувати лояльність зі своїми інвесторами. Пізніше карти почали робити із металу. Так, у 1928 році одна бостонська компанія Farrington Manufakturing випустила карти з металу з відбитками даних, а пізніше і з пластику, на поверхні яких були нанесені рельєфно спеціальні буквені та цифрові символи, які могла зчитувати та друкувати в чек спеціальна машина – імпринтер. Потім продавець вже вручну писав у чеку суму покупок і відправляв у банк клієнта на переведення в готівку.

Історики фінансів та банківської справи схильні вважати початком безпосередньо карток банків 1946 рік. Саме тоді один із спеців з банківського споживчого кредитування з Нью-Йорка (Національний банк Флетбуш) Дж. Біггінс організував схему Charge-it, що є системою розписок, які приймалися в магазинах Нью-Йорка як плата за повсякденні дрібні покупки. Банк пізніше знімав ці гроші з розрахункових рахунків клієнтів. Таким чином, якщо відштовхуватися виключно від структури, такий процес розрахунку залишається незмінним і в наші дні при оплаті карткою.

Після нью-йоркського експерименту, 1949 року систему впровадили по всіх штатах, а карта стала універсальною.

З 1951 року схема розпочала подорож Великою Британією і успішно там прижилася.

1.10. 1958 року святкує свій День народження знаменита карта American Express. У 1959 році компанія мала 32 тис. підприємств та близько 500 тис. клієнтів.

До 60-х років вже понад сто банків Америки вступили у програму пластикових карток, у міру зростання яких посилювалася і конкуренція між платіжними системами.

У 1974 році з’явилася ще одна знаменита карта VISA, що називалася до цього «BankAmericard», а 1980 — не менш популярна MasterCard.

Коли поліграфічна індустрія розробила відповідне обладнання (у 90-х роках), карти стали різнокольоровими, з фотографіями, можливістю сканувати голограми та підпис клієнта.

Варто додати, що на даний момент у світі, як і раніше, карти «Віза» та «Мастеркард» залишаються найпопулярнішими серед клієнтів.

За матеріалами rbcard.com

Рубрика: Історичне | Метки: , ,

Комментарии закрыты.