Історія появи банкоматів. Частина 2

Інженери Docutel багато часу присвятили обмірковуванню дизайну банкомату, його захищеності від злому. Як результат вийшов агрегат з товщиною корпусу 1,6 см сталі, для проникнення всередину якого знадобилося б годин роботи газового пальника.

Для цього банкомату спеціально розробили підігрівну систему, що включається за сигналом спецдатчика, залежно від температури на вулиці.

Перші банкомати мали таку велику кількість проводів, що з’єднували всі технологічні вузли, що найменше зрушення агрегату убік призводив до розриву зв’язку й припинення працездатності пристрою.

Ситуацію врятували тільки мікропроцесори, що з’явилися на американському ринку, — Docutel розробив придумала систему керівництва банкоматом на основі мікрокомп’ютерної технології.

Зрештою, після запеклих суперечок та польових досліджень, перший американський банкомат був урочисто встановлений у 1969 році на Лонг-Айленді біля філії банку Chamical на вулиці.

Минуло ще 4 роки, і в 1973 Д. Ветцель і ще кілька співробітників Docutel отримали патент на «автоматичного» касира — машину, що видає гроші на запит за допомогою пластикової платіжної картки з зашифрованої намагніченої стрічки.

Перші банкомати, як і перші комп’ютери були надзвичайно дорогими – ціна становила близько 18 тис. доларів, з іншого боку «касир» працював безперервно 24 години на добу весь тиждень без вихідних. Саме це й стало повсюдною закупівлею банкоматів банками США.

В 1973 Д. Ветцель пішов з компанії Docutel у власний бізнес — зайнявся електронними сейфами. Але вже 1978 року Дон вирішив повернувся до банкоматного бізнесу і заснував консалтингову компанію під назвою «Electronic Banking Systems» (EBS). Саме EBS встановила перші банкомати у супермаркетах, які були підключені до процесингових центрів.

Це починання було настільки успішним, що у 1984 році Docutel купила EBS та Д. Ветцель знову почав працювати у рідній компанії.

У наші дні існує компанія «Autosig Systems Inc.» (ASI), яка свого часу займалася розробкою рішень щодо електронної перевірки підпису, головою ради директорів, як і раніше, Дон Ветцель.

За матеріалами rbcard.com/history

Рубрика: Історичне, Платіжні термінали | Метки: , ,

Комментарии закрыты.